Categories
Algemeen Home Utrecht

Telraam: verkeer meten via een sensor op je raam

Ben jij benieuwd hoeveel verkeer er door jouw straat komt? Fietsers, auto’s, vrachtwagens? Laat jouw raam dan meetellen met Telraam! Telraam is een nieuw experiment in de provincie Utrecht dat inzicht geeft in het verkeer in jouw straat. De provincie Utrecht stelt een jaar lang 20 Telraamsensoren beschikbaar die volautomatisch het verkeer tellen vanaf je huis. We zoeken 20 bewoners die als burgerwetenschapper willen helpen bij verkeerstellingen met Telraam.

Aan mobiliteitsbeleid liggen meestal verkeerstellingen ten grondslag. Innovatieve technieken die bij Telraam worden gebruikt maken het mogelijk dat bewoners mee kunnen doen met deze verkeerstellingen. De Telraamsensor hang je aan een raam op één van de verdiepingen van je huis met vrij uitzicht op de straat. De sensor meet vervolgens hoe veel auto’s, fietsers, vrachtwagens en voetgangers er voorbij komen. 

Deze gegevens leveren in combinatie met de Snuffelfietsdata interessante nieuwe informatie op over de correlatie tussen luchtkwaliteit en verkeersintensiteit. De data die Telraam oplevert is vrij te gebruiken en zal te vinden zijn op hetzelfde platform als de Snuffelfietsdata: dataplatform.nl.

Heb je interesse om aan Telraam mee te doen, dan kun je meer over dit experiment vinden op de website van de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). De NMU gaat samen met Milieucentrum Utrecht dit experiment organiseren.