Categories
Algemeen

Snuffelfiets onderzoek naar blootstelling uitlaatgassen

Het eerste wetenschappelijke artikel op basis van Snuffelfietsdata is deze zomer gepubliceerd. Joost Wesseling, senior onderzoeker bij RIVM, vertelde er al over tijdens het Utrechtse Snuffelfiets Webinar van 10 mei. De centrale vraag: in hoeverre dragen uitlaatgassen tijdens fietstochten bij aan de blootstelling van fijnstof?

Op basis van de meer dan 20 miljoen metingen PM 2.5 (fijnstof) die 500 deelnemers bij elkaar fietsten in 2020, is er een inschatting gemaakt van de blootstelling aan verkeersemissies. Het blijkt echt uit te maken of je langs een drukke of rustige weg fietst. In de binnensteden van Amersfoort en Utrecht worden duidelijk hogere concentraties gemeten dan in het buitengebied. Gemiddeld dragen uitlaatgassen voor 2 ug/m3 PM 2.5 bij aan extra blootstelling, zo blijkt uit het onderzoek.

Het onderzoek illustreert ook dat grote aantallen metingen door ‘goedkope’ sensoren een goede aanvulling zijn op officiële metingen. Joost Wesseling was ook te spreken over de kwaliteit van de data. “Op wat uitzonderingen na waren deze verrassend betrouwbaar.” Alle aanleiding dus om als deelnemer te blijven fietsen met het snuffelkastje op je gebruikelijke routes. Hoe meer fietskilometers, hoe betrouwbaarder de data worden!

Bekijk het bericht op de site van de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven.

Bekijk de presentatie van Joost Wesseling tijdens het Webinar (vanaf 11 min.).