Categories
Algemeen

European Regions and Cities Congres

Van maandag 7 t/m donderdag 10 oktober werd snuffelfiets als levend voorbeeld van smart city innovaties gepresenteerd, als onderdeel van het European Regions and Cities congres in Brussel (https://europa.eu/regions-and-cities/). Drie devices zijn de Belgische grens over gegaan en hebben daar zonder aanpassingen meteen gerapporteerd.

Snuffelfiets is op het netvlies gekomen van vele Nederlandse en Europese gemeenten en dat leverde bijzonder inspirerende gesprekken op rondom samenwerking met als doel Gezond Stedelijk Leven.

Projectleider Claar Schouwenaar (Provincie Utrecht) toont een voorbeeld van de datavisualisaties.

Om een mooie dataset te kunnen laten zien tijdens het evenement hebben we een aantal dagen in Brussel rondgefietst met de drie devices. Op de eerste dag zagen we meteen hoge PM2.5 (2.5 micrometer fijnstof) waardes (zie onderstaande afbeelding).

Fijnstofwaarden kunnen sterk fluctueren afhankelijk van weersomstandigheden. De volgende dag was het zeer regenachtig en dat is waarschijnlijk de reden dat de waardes van PM2.5 een stuk waren gezakt (zie onderstaande afbeelding).

Het is zeer gemakkelijk om in Brussel een fiets te huren. Voor minder dan 2 Euro per dag kun je uit een van de Villo! fietsstations een fiets pakken en weer ergens anders in de stad achterlaten. De Villo! stations zijn over de hele stad verspreid (https://www.villo.be/).

Snuffelfiets device gekoppeld aan de Villo! fiets.

Met de Villo! fietsen hebben we de Snuffelfiets devices langs een aantal highlights van Brussel geleid en de luchtkwaliteit rond een aantal beroemde bezienswaardigheden van Brussel gemeten.

Ollie en Jan Willem Smeenk voor het Atomium in Brussel.

Door het succes van het project in Utrecht is er steeds meer interesse vanuit andere provincies en landen om ook de luchtkwaliteit op deze innovatieve manier te gaan meten. Blijf ons volgen voor interessante berichten. We verwachten binnenkort vanuit Overijssel, Gelderland of Denemarken de volgende update te kunnen geven.

One reply on “European Regions and Cities Congres”

[…] Tijdens het congres leverden de Snuffelfieten bijzonder inspirerende gesprekken op rondom samenwerking met als doel Gezond Stedelijk Leven. Het feit dat burgers zo enthousiast participeren speelt een belangrijke rol. Door het succes van het project in de Provincie Utrecht is er steeds meer interesse vanuit andere provincies en landen om ook de luchtkwaliteit te meten op deze innovatieve manier. […]

Comments are closed.