Categories
Algemeen

Provincie laat fietsers fijnstof meten in nieuw experiment

RTV Utrecht, Vrijdag 17 mei 2019

Vandaag gaat in Zeist een experiment van start waarmee de provincie Utrecht groene fietsroutes in kaart wil brengen. Uiteindelijk moeten 500 fietsers met een zogenoemd snuffelapparaatje rondfietsen. De deelnemers registreren tijdens hun tocht de luchtkwaliteit.

“Als provincie willen we mensen meer op de fiets hebben omdat dat gezond is. Maar fijnstof adem je juist in op de fiets”, vertelt Stephen van Aken, innovatiemanager van de provincie. 

Wikipedia van fijnstof

We willen dat de inwoners zelf een keuze kunnen maken welke route ze fietsen. Daarom gaan we een jaar lang experimenteren. Met de data willen we een app bouwen. Het RIVM zal waarschijnlijk aanhaken en wat van de data vinden. We kunnen dan beslissen of we het experiment willen uitbreiden. Uiteindelijk moet het een soort Wikipedia van fijnstof worden.”

Foto door RTV Utrecht

Rood, oranje, groen

Na een fietstocht kun je zien of het gebied waar je hebt gefietst goede of slechte luchtkwaliteit heeft: “Het fijnstof wordt gemeten en direct geüpload naar een website. Daar kun je zien of het boven een bepaalde norm is. Je ziet of het rood, oranje of groen is. Bij rood heb je aardig wat fijnstof binnengekregen en die route kun je dus misschien beter mijden”, legt Van Aken uit. 

Erg ingewikkeld is het apparaatje niet: “Je kunt het met een klemmetje op je fiets vastzetten. Meer hoef je niet te doen. Het gaat vanzelf aan en uit”, aldus Van Aken. 

De officiële start van het project is vanmiddag op het hoofdkantoor van de Provincie Utrecht.

Voor de volledige uitzending kunt u terecht op onderstaande link. Het item over experiment Snuffelfiets start op minuut 5:20. https://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/ustad/ustad-nieuws/20190517-1800/

Bron: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1924518/provincie-laat-fietsers-fijnstof-meten-in-nieuw-experiment.html