Categories
Algemeen

Zeist is van start!

Gisterenavond 17 juni is gemeente Zeist officieel gestart met fietsen voor experiment Snuffelfiets. Onder toeziend oog van Hanna van den Dool (Samen Duurzaam Zeist) zijn de fanatieke vrijwilligers, inclusief wethouders Wouter Catsburg en Laura Hoogstraten, weggefietst van het gemeentehuis.

Trots als een pauw sprak wethouder Catsburg de vrijwilligers toe waarbij hij het niet kon laten om even te benadrukken dat Zeist de eerste gemeente in Nederland is waar op de fiets fijnstof gemeten gaat worden. En terecht, want dit is een prestatie die iedere gemeente graag op zijn naam zou willen zetten!

Wethouders Catsburg en Hoogstraten nemen de nieuwe sensor in ontvangst van moderator en community builder Mick van Reem (Jonge Honden)

Na de inspirerende woorden van de wethouder kwam het moment waar iedereen naar uit heeft gekeken: de presentatie van de nieuwe sensor! Jan Willem Smeenk (Sodaq) heeft alle gebruikers uitgebreide informatie verschaft over het gebruik en de ontwikkeling van de sensor, die niet veel groter is dan een pakje boter en bovendien minder weegt!

Arjen Hof van Civity en Joost Wesseling van RIVM hebben op hun beurt toelichting gegeven op de dataverzameling en uiteenlopende vragen over privacy, gezondheid en databeschikbaarheid kunnen beantwoorden. Ook hebben zij een voorbeeld laten zien van de eerste testresultaten om een indruk te geven hoe de persoonlijke data van de gebruikers er ongeveer uit zal komen te zien.

Testdata visualisatie door RIVM

De fietsers van Zeist hebben wederom bewezen buitengewoon betrokken te zijn en na een inspirerende en energieke avond heeft iedereen gezamenlijk de sensor aan het stuur gemonteerd en is iedereen snuffelend de warme avond tegemoet gefietst, op zoek naar schone fietsroutes. De eerste resultaten van deze snuffelaars zijn te zien op het dashboard van Civity, welke te vinden is op deze site onder het kopje Data.